niedziela, 23 kwietnia 2017

Podstawowe błędy parzenia kawy w kawiarce!

Kawa parzona we włoskim dzbanuszku, w Polsce powszechnie zwanym kawiarką.
Niestety tak parzony napój nie należy do najzdrowszych a to ze względu na zbyt wysoką temperaturę jaka powstaje wewnątrz naczynia.


Jeżeli już nie ma innej możliwości powinno się przestrzegać następujących zasad:

1. - przygotować sitko na kawę, wstawiając je do szklanki odpowiedniej wielości

Sitko opierając się o brzegi szklanki powinno stać możliwie równo.
To znacznie ułatwia porcjonowanie kawy. Kolejno grzbietem łyżeczki wyrównać powierzchnię. W żadnym wypadku nie ubijać!!!
CZĘSTO POPEŁNIANY BŁĄD - ubijanie kawy bo to powoduje utrudnienie przepływu naparu i w konsekwencji niepożądane spowolnienie procesu.

 2. - pojemnik wypełniać gorącą wodą aby czas potrzebny do momentu wrzenia był jak najkrótszy

 CZĘSTO POPEŁNIANY BŁĄD - wlewanie zimnej wody skutkiem czego naczynie rozgrzewa się zbyt wolno, szczególnie przy pojemnikach na więcej filiżanek.

3. - sitko wypełnione kawą wstawić do pojemnika, załączyć uszczelkę z osobnym sitkiem

4. - przytrzymując korpus zbiornika przez rękawicę zabezpieczającą przed poparzeniem dłoni założyć i mocno zakręcić górną część.


5. - niezwłocznie postawić na gazie lub na płytce elektrycznej

6. - gdy woda zacznie wrzeć nad ogniem, natychmiast skręcić gaz do minimum i po upływie ok. 15 - 20 sekund zgasić płomień. Proces parzenia zakończy się samoistnie.

 CZĘSTO POPEŁNIANY BŁĄD - trzymanie dzbanuszka nad ogniem do samego końca przez co guma uszczelki rozgrzewa się nadmiernie; wtedy kawę czuć jakby "paloną" gumą.

7. - gdy woda zacznie wrzeć na płytce elektrycznej z miejsca wyłączyć prąd;
wysoka temperatura płyty samoistnie umożliwi zaistnienie procesu parzenia do samego końca.

CZĘSTO POPEŁNIANY BŁĄD - trzymanie dzbanuszka na włączonym ogrzewaniu, przez co jak wyżej guma uszczelki rozgrzewa się nadmiernie

Innym powszechnie popełnianym błędem jest stosowanie źle zmielonej kawy.
- jeżeli będzie zmielona zbyt grubo, woda nie zdąży wydobyć aromatu jakiego oczekuje się od parzonej kawy. Napar będzie czuć wodą.

-  jeżeli będzie zmielona zbyt drobno, może to doprowadzić do niepożądanego spowolnienia procesu; kawa będzie nadmiernie gorzka

Tadeusz Gwiaździński

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Anonimowe i uszczypliwie sformułowane komentarze będą automatycznie usuwane. Niedopuszczalne są także treści zawierające otwartą lub ukrytą reklamę firm lub produktów.

Tatar z surowego tuńczyka

Jutro krótko o tym od czego naprawdę zależy kolor skorupki surowego kurzego jaja?   Może coś eleganckiego na wielkanocny stół? Wprawdzie za ...