Cienkie naleśniki do podawania na słodko.
Bardzo ważne! Ciasto powinno być dość rzadkie i należy nalewać go nie za dużo na niezbyt gorącą patelnię. Wtedy zanim się zetnie, można je równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni. Jeżeli w momencie nalewania ciasta, patelnia będzie bardzo gorąca, wówczas trzeba wlewać więcej ciasta aby osiągnąć ten sam efekt. Wtedy z cienkich naleśników będą nici.
Przygotować 6 żółtek o temperaturze pokojowej.
Dodać 2 łyżki oleju prasowanego z pestek moreli (lub migdałowego) i 2 łyżki oleju o aromacie wanilii (Nie mylić z olejkiem waniliowym do ciasta!).
O kulinarnych rarytasach między Bałtykiem a Adriatykiem. Czasami na temat reszty świata też. Blog dla osób, którym gotowanie sprawia przyjemność.
środa, 6 października 2010
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Od czego zależy kolor skorupki kurzego jaja?
Jutro przepis na świąteczne faszerowane jaja podawane na gorąco we własnych skorupkach! Absolutnie naturalne kolory jaj zniesionych przez ...
-
Porady dla mających problemy z pieczeniem ciast drożdżowych. Kolejna powtórka na życzenie czytelniczek. Ostatnio była publikowana w połowie ...
-
- nie jeden smakosz marzy o tym aby móc choć raz skosztować tego „prawdziwego” tatara z koniny Tatar - potrawa podawana na zimno, ...
-
Ze względu na białe mięso królik zaliczany jest do drobiu. Spotkałem się też z twierdzeniem, iż to dlatego, że dzieci wierzą w wielkanocnego...